KOREYS URUSHI HAQIDAGI BADIIY ASARLARDA HARBIY REALIYALARNING TARJIMA MUAMMOLARI - Abdiyeva Iroda Normurotovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur  maqolada  Koreys  urushi  (1950–1953)  haqidagi  badiiy  asarlarda uchraydigan harbiy realiyalarning lingvomadaniy xususiyatlari hamda ularni o‘zbek tiliga tarjima qilish jarayonida yuzaga keladigan muammolar tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida harbiy unvonlar, qurol-yarog‘ nomlari, harbiy tuzilmalar, harbiy hayotga oid atamalar va Koreya urushi davriga xos madaniy birliklar o‘rganildi. Shuningdek, ushbu realiyalarni tarjima qilishda ekvivalent tanlash, izohli tarjima, transkripsiya va gibrid tarjima usullarining qo‘llanilishi tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, harbiy realiyalar nafaqat terminologik, balki muhim tarixiy va madaniy axborotni ham o‘zida  mujassamlashtiradi.  Shu  sababli  ularni  tarjima  qilishda  lingvomadaniy yondashuvdan  foydalanish  tarjimaning  adekvatligini  ta’minlashda  muhim  ahamiyat kasb etadi.