"MUHOKAMAT UL-LUGʻATAYN" ASARINING TAVSIFI - Umirzoqova Gulsevar, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotasiya.Gʻazal  mulkining  sultoni  Nizomiddin  Mir  Alisher  Navoiyning "Muhokamat ul-lugʻatayn" (ikki til muhokamasi) asari oʻzbek tilining naqadar boyligi va u orqali xalqimiz maʼnaviyatining nechogʻlik buyukligini anglashga, tushunishga koʻmak  beruvchi  nodir  qoʻllanmadir.Eʼtiborlisi  shundaki,  Alisher  Navoiyning vatanparvar olim sifatidagi ona tilimizning jamiyat taraqqiyotidagi oʻrnini va uning boshqa  tillardan  kamlik  joyi  yoʻqligini  ,aksincha  ularga  nisbatan  oʻziga  xos  ustun jihatlarini isbotlab bergan "Muhokamat ul-lugʻatayn" ilmiy asari XV asrning oxirlarida yaratilgan boʻlib,shu kunga qadar hozirgi oʻzbek adabiy tiliga toʻliq tabdil qilinmagan edi. Endilikda, "muhokamat ul-lugʻatayn" asari maktab oʻquvchisi uchun oʻrganilishi, muhofaza  qilinishi,eng  muhimi,  tushunilishi  mumkin  boʻlgan  noyob  asar  sifatida taqdim etilmoqda .