OILAVIY MUHITINING BOLA PSIXIKASIGA TA’SIRI - Toshqulova Diyora Ahror qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotаtsiyа: Ushbu maqolada oila muhitining bola psixikasiga ko‘rsatadigan ta’siri,  uning  shaxsiy,  emotsional  va  ijtimoiy  rivojlanishidagi  o‘rni  ilmiy-nazariy jihatdan  tahlil  qilingan.  Oila  bolaning  birinchi  ijtimoiylashuv  muhiti  sifatida  uning xarakteri,  dunyoqarashi,  qadriyatlari  va  xulq-atvor  me’yorlarining  shakllanishida muhim  ahamiyat  kasb  etadi.  Maqolada  oiladagi  psixologik  iqlim,  ota-onalarning tarbiyaviy uslublari, oila a’zolari o‘rtasidagi munosabatlar hamda ularning bola ruhiy salomatligiga  ta’siri  yoritilgan.  Shuningdek,  sog‘lom  oilaviy  muhitning  bolalarda o‘ziga  ishonch,  emotsional  barqarorlik,  ijtimoiy  faollik  va  mustaqil  fikrlash qobiliyatlarini rivojlantirishdagi ahamiyati ochib berilgan. Tadqiqot davomida oiladagi nizolar,  befarqlik  va  noto‘g‘ri  tarbiyaviy  yondashuvlarning  bola  psixikasiga  salbiy ta’siri ham tahlil qilinib, ularning oldini olish bo‘yicha psixologik-pedagogik tavsiyalar keltirilgan.