O‘SMIRLIK DAVRIDA SHAXSLARARO MUNOSABATLARNING SHAKLLANISH JARAYONI - Isaqova Munisxon Vohobjonovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘smirlik davrida shaxslararo munosabatlarning shakllanish  jarayoni,  uning  psixologik  xususiyatlari  va  shaxs  rivojlanishidagi ahamiyati tahlil qilingan. O‘smirlik davri inson hayotining murakkab va mas’uliyatli bosqichlaridan biri bo‘lib, bu davrda shaxsning o‘zini anglash darajasi, ijtimoiy faolligi hamda  atrofdagilar  bilan  munosabatlari  sezilarli  darajada  rivojlanadi.  Maqolada o‘smirlarning  tengdoshlari,  ota-onalari,  o‘qituvchilari  va  boshqa  ijtimoiy  guruhlar bilan munosabatlarining shakllanishiga ta’sir etuvchi omillar yoritilgan. Shuningdek, muloqot  madaniyati,  emotsional  yetuklik,  ijtimoiy  moslashuv  va  shaxslararo munosabatlarning rivojlanishida oilaviy hamda ta’lim muhitining o‘rni ochib berilgan. Tadqiqot  davomida  sog‘lom  shaxslararo  munosabatlarning  o‘smir  shaxsining ma’naviy,  axloqiy  va  psixologik  kamolotiga  ijobiy  ta’siri  asoslab  berilgan  hamda ushbu jarayonni qo‘llab-quvvatlashning psixologik-pedagogik jihatlari tahlil qilingan.