SUN’IY INTELLEKT YORDAMIDA MATEMATIK TA’LIM SAMARADORLIGINI OSHIRISH - Atakulova Dildora, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA:  Mazkur  maqolada  sun’iy  intellekt  texnologiyalarining matematika ta’limidagi o‘rni, imkoniyatlari va samaradorligi tahlil qilinadi. Raqamli texnologiyalarning  jadal  rivojlanishi  natijasida  sun’iy  intellekt  ta’lim  tizimining muhim  tarkibiy  qismiga  aylanib  bormoqda.  Ayniqsa,  matematika  fanini  o‘qitishda sun’iy  intellekt  asosidagi platformalar  va  dasturlar o‘quvchilarning  bilim  darajasini aniqlash, individual ta’lim yo‘nalishlarini shakllantirish hamda murakkab matematik tushunchalarni oson o‘zlashtirish imkonini bermoqda. Tadqiqot  davomida  sun’iy  intellekt  texnologiyalarining  matematik  ta’limga ta’siri  ilmiy  manbalar  asosida  tahlil  qilindi.  Shuningdek,  adaptiv  ta’lim  tizimlari, avtomatlashtirilgan baholash vositalari va interaktiv platformalarning o‘quvchilarning mantiqiy  fikrlashi  hamda  muammolarni  hal  qilish  kompetensiyalarini rivojlantirishdagi  ahamiyati  o‘rganildi.  Natijalar  sun’iy  intellekt  texnologiyalaridan foydalanish  ta’lim  samaradorligini  oshirish,  o‘quvchilarning  o‘quv  motivatsiyasini kuchaytirish va o‘qituvchilarning ish faoliyatini optimallashtirishga xizmat qilishini ko‘rsatdi. Shu  bilan  birga,  maqolada  texnologiyalarga  ortiqcha  qaramlik,  axborot xavfsizligi, akademik halollik va o‘quvchilarning mustaqil fikrlash faoliyatiga ta’siri bilan bog‘liq ayrim muammolar ham tahlil qilingan. Tadqiqot yakunida sun’iy intellekt texnologiyalaridan  oqilona  va  maqsadli  foydalanish  matematika  ta’limi  sifatini oshirishning muhim omili ekanligi xulosa qilinadi.