KATTA YOSHLI BEMORLARDA QIZAMIQDAN KEYINGI ASORATLARNING KLINIK XUSUSIYATLARI - Mirzoyeva Mexriniso Rizoyevna,; Boltaboyeva Dilrabo Imomali qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya   Qizamiq  (morbilli)  yuqori  kontagiozlikka  ega  bo‘lgan  o‘tkir  virusli  kasallik hisoblanadi.  So‘nggi  yillarda  dunyoning  ko‘plab  mamlakatlarida  qizamiq  bilan kasallanish  holatlarining  ortishi  kuzatilmoqda.  Katta  yoshdagi  bemorlarda  qizamiq bolalarga  nisbatan  og‘irroq  kechishi  hamda  turli  asoratlar  rivojlanishi  bilan tavsiflanadi.  Ushbu  maqolada  katta  yoshli  bemorlarda  qizamiqdan  keyingi asoratlarning  klinik  xususiyatlari,  ularning  rivojlanish  mexanizmlari,  diagnostik mezonlari  va  profilaktikasi  tahlil  qilindi.  Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki, pnevmoniya, bronxit, otit, ensefalit, gepatit va ikkilamchi bakterial infeksiyalar katta yoshli  bemorlarda  eng  ko‘p  uchraydigan  asoratlar  hisoblanadi.  Asoratlarning rivojlanishi immun tizimning vaqtinchalik susayishi bilan bog‘liq bo‘lib, bemorlarning hayot sifati va mehnat qobiliyatiga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi.