SOLIQ XIZMATI ORGANLARINING NAZORAT FUNKSIYALARINI TAKOMILLASHTIRISH MUAMMOLARI - Turdiyev G‘ayradjon, (TADQIQOTLAR, 2026)
Soliq  xizmati  organlarining  nazorat  funksiyalarini  takomillashtirish  bugungi kunda  davlat  moliyaviy  barqarorligini  ta’minlash,  budjet  daromadlarini  oshirish  va soliq intizomini mustahkamlashning muhim omillaridan biri hisoblanadi. 2025-yilda iqtisodiyotning jadal raqamlashtirilishi, elektron tijorat hajmining kengayishi hamda xo‘jalik  yurituvchi  subyektlar  sonining  ortib  borishi  soliq  nazoratining  zamonaviy usullarini joriy etishni talab etmoqda. Shu sababli soliq organlari faoliyatida an’anaviy tekshiruvlardan ko‘ra risklarni tahlil qilish, elektron monitoring va avtomatlashtirilgan nazorat  mexanizmlaridan  foydalanish  ustuvor  ahamiyat  kasb  etmoqda.  So‘nggi yillarda amalga oshirilgan islohotlar natijasida soliq ma’murchiligida sezilarli ijobiy o‘zgarishlar  kuzatildi.  Xususan,  2025-yil  holatiga  ko‘ra  soliq  hisobotlarining  97 foizdan ortig‘i elektron shaklda topshirilmoqda, elektron hisob-fakturalar tizimi orqali amalga  oshirilayotgan  operatsiyalar  ulushi  esa  95  foizga  yaqinlashdi.  Bu  esa  soliq organlariga xo‘jalik yurituvchi subyektlarning moliyaviy faoliyatini tezkor monitoring qilish  va  soliq  xavflarini  aniqlash  imkoniyatini  bermoqda.  Natijada  budjetga tushadigan soliq tushumlari o‘rtacha 12–15 foizga oshganligi kuzatilmoqda.