MAKTABGACHA VA MAKTAB TA`LIMI TIZIMIDA O`QUVCHILARNI KASB-HUNARGA YO`NALTIRISH ISHLARI MUAMMO VA YECHIMLARI. - Jabborova Oyshaxon (TADQIQOTLAR, 2026)
Dunyoda kasblar  ko’p, lekin ular orasidan  sevimli  kasbni tanlashimiz– bu hayotga  qo’ygan    ilk    qadamimiz    hisoblanadi.  Har  bir  inson  dunyoga  kelibdiki, hayotda oʻz oldiga qoʻygan maqsadi boʻladi. Bu maqsad orqasidan nimalarga erishish mumkin? Hayotda oʻzi xoxlagan narsalarga erishishi , buning natijasida baxtli yashashi mumkin.  Sevimli  kasbni  tanlashda  avvalo  odam  oʻzining  his-tuygʻulariga  eʼtibor berishi lozim.  O`quvchi    yoshlar  ham  oʻzi  qiziqqan  sohasini  toʻliq  bilmaydi,  yaʼni, kasblar haqida toʻliq maʼlumotga ega emas. Buning uchun maktab psixologlari koʻmagida, ishini  sevuvchi va  oʻz    ishini    ustasi    boʻlgan  xodimlar  bilan  uchrashuvlar,  “ochiq eshiklar kuni” kabi ochiq muloqotlarda oʻquvchi yoshlarga kerakli bilimlarni berish lozim.  Bunda  maktab  psixologi  qanday  yordam  beradi  –  degan  savol  tug’ilishi tabiiydir.  Suhbat  o’tkazgan  ishchi  xodim  suhbatidan  o’quvchi  ruhiyatiga  bog’liq bo’lgan tomonlarini aytib o’tish, o’quvchi bilan individual ishlash va qiziqishlaridan kelib  chiqqan  holda  o’quvchi  yoshlarga  maslahat  berish  kerak  bo’ladi.  Bu  ishni ko’proq sinf rahbarlari va  psixolog o’qituvchilarga topshirish tavsiya etiladi.