MATEMATIKA DARSLARINI KREATIV TASHKIL ETISH VA O‘QUVCHILARDA KO‘NIKMALARNI SHAKLLANTIRISH - Shodiyorova Dilnoza Abror qizi,; Huvayev Ogʻabek Botir oʻgʻli, (TADQIQOTLAR, 2026)
Mazkur  ilmiy  maqolada  o‘rta  maxsus  ta’lim  muassasalari,  kasb-hunar maktablari  va  texnikumlarda  matematika  fanini  samarali  o‘qitish  jarayonini takomillashtirishga qaratilgan zamonaviy pedagogik usullar tahlil qilingan. Tadqiqotda samarali  darsni  tashkil  etishning  asosiy  tamoyillari  ochib  berilib,  o‘quvchilarning bilim,  amaliy  ko‘nikma  va  malakalarini  rivojlantirishda  faol  hamda  interfaol metodlardan  foydalanishning  ahamiyati  yoritilgan.  Samarali  matematika  darsi o‘quvchini ta’lim jarayonining faol ishtirokchisiga aylantiradigan, mustaqil fikrlash va izlanish asosida bilim olishga yo‘naltirilgan jarayon sifatida baholanadi.   Maqolada  muammoli  ta’lim  texnologiyalari,  kichik  guruhlarda  hamkorlikda ishlash,  kasbiy  faoliyatga  yo‘naltirilgan  masalalar  va  topshiriqlardan  foydalanish, shuningdek,  o‘quvchilarning  individual  imkoniyatlarini  hisobga  olgan  differensial yondashuvlarning samaradorligi tahlil qilinadi. Ayniqsa, texnikum va kasbiy ta’lim muassasalarida  matematik  bilimlarni  kelajak  kasbiy  faoliyat  bilan  bog‘lash,  amaliy misollar orqali tushuntirish ta’lim sifatini oshirishda muhim omil sifatida ko‘rsatilgan.   Shuningdek,  maqolada  GeoGebra,  Desmos,  Excel,  Quizizz  kabi  zamonaviy raqamli vositalardan foydalanishning matematika ta’limidagi imkoniyatlari yoritilib, ularning o‘quvchilarda mantiqiy tafakkur, vizual fikrlash, tahlil qilish va matematik modellashtirish ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi ahamiyati asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari matematika o‘qituvchilari uchun darslarni samarali tashkil etish, zamonaviy metodlardan foydalanish va ta’lim jarayonini takomillashtirishda amaliy ahamiyatga ega.