ZAMONAVIY KOMPYUTER TARMOQLARI ARXITEKTURASINING EVOLUTSION TENDENSIYALARI VA TELETRAFIK MODELLASHTIRISH ASOSLARI - Roxmonov Durbek Azamjonovich; Jalilova Mastonajon Abduqayumjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  ilmiy  maqolada  zamonaviy  kompyuter  tarmoqlarining rivojlanish  bosqichlari,  arxitekturaviy  o‘zgarishlari  va  global  raqamlashtirish sharoitidagi  roli  tahlil  qilingan.  Maqolada  an’anaviy  tarmoq  tizimlaridan  dasturiy boshqariladigan tarmoqlar (SDN) va bulutli infratuzilmalarga o‘tish jarayonlari ilmiy asoslangan.  Shuningdek,  tarmoq  ichidagi  axborot  oqimlarining  samaradorligini oshirish  maqsadida  navbatlar  nazariyasi  (M/M/1  modeli)  va  Little  qonuniyatlariga tayangan  holda  teletrafikni  matematik  modellashtirish  masalalari  yoritilgan. Kiberxavfsizlik,  Edge  Computing  (chekka  hisoblashlar)  va  kelajakdagi  6G  tarmoq infratuzilmalari maqolaning fundamental qismini tashkil etadi.