BO‘LAJAK MOLIYACHILARDA FORSAYT KOMPETENTLIGINI RIVOJLANTIRISHDA MINTAQA IQTISODIYOTI KO‘RSATKICHLARIDAN FOYDALANISHNING PEDAGOGIK IMKONIYATLARI - Boboyeva Surayyo Xamroyevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada bo‘lajak moliyachilarda forsayt kompetentligini rivojlantirishda  mintaqa  iqtisodiyoti  ko‘rsatkichlaridan  foydalanishning  pedagogik imkoniyatlari tadqiq etilgan. Zamonaviy iqtisodiy jarayonlarning murakkablashuvi va mehnat bozorida yuqori malakali mutaxassislarga bo‘lgan ehtiyojning ortib borishi moliya  yo‘nalishi  talabalarida  istiqbolni  oldindan  ko‘ra  bilish,  iqtisodiy tendensiyalarni  tahlil  qilish  va  strategik  qarorlar  qabul  qilish  kompetensiyalarini shakllantirishni  talab  etmoqda.  Tadqiqotda  yalpi  hududiy  mahsulot,  investitsiyalar hajmi, inflyatsiya darajasi, sanoat ishlab chiqarishi va eksport ko‘rsatkichlari kabi mintaqaviy iqtisodiy indikatorlarning ta’lim jarayonidagi didaktik imkoniyatlari tahlil qilingan. Shuningdek, ushbu ko‘rsatkichlar asosida talabalarning analitik, prognostik, strategik  fikrlash  hamda  raqamli  kompetensiyalarini  rivojlantirish  mexanizmlari yoritilgan.  Tadqiqot  davomida  kuzatish,  tahlil,  taqqoslash  va  pedagogik modellashtirish  metodlaridan  foydalanilgan.  Olingan  natijalar  mintaqa  iqtisodiyoti ko‘rsatkichlariga  asoslangan  ta’lim  texnologiyalarining  bo‘lajak  moliyachilarda forsayt kompetentligini samarali shakllantirishga xizmat qilishini ko‘rsatdi. Maqolada forsayt kompetentligini rivojlantirishning amaliy mexanizmlari va metodik tavsiyalari ishlab  chiqilgan  bo‘lib,  ular  oliy  ta’lim  muassasalarida  moliya  mutaxassislarini tayyorlash sifatini oshirishga xizmat qiladi.