O‘QUVCHI-YOSHLARNING KASBIY O‘Z-O‘ZINI BELGILASHIDA OILAVIY MUNOSABATLAR TIZIMINING IJTIMOIY-PSIXOLOGIK DETERMINANTLARI - Sindarova Iroda Sobirovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu tadqiqotda zamonaviy iqtisodiy va ijtimoiy transformatsiyalar sharoitida o‘quvchi-yoshlarning  kasb  tanlash  hamda  kasbiy  o‘zligini  anglash  jarayonlarida oilaviy muhitning o‘rni va ta’siri psixologik muammo sifatida tizimli tahlil qilinadi. Maqolada shaxsning professional shakllanishida oilaviy munosabatlar dinamikasi, ota-onalarning  kasbiy  qadriyatlari  hamda  maktab  psixologik  xizmatining  ota-onalar  va o‘quvchilar  bilan  hamkorlik  algoritmlari  yoritilgan.  E.Klimov,  J.Holland  kabi olimlarning nazariy konsepsiyalariga tayangan holda, yoshlarning individual-tipologik xususiyatlarini erta tashxislash va ularni mehnat bozori talablariga mos ravishda to‘g‘ri yo‘naltirish bo‘yicha metodik tavsiyalar majmuasi taklif etilgan.