FOTOELEKTRIK JARAYONLARNING FIZIK ASOSLARI - Atajanov Muhiddin; Tashlanov Xondamir Qudratbek o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  fotoelektrik  jarayonlarning  fizik  asoslari, ularning  paydo  bo‘lish  mexanizmi  hamda  zamonaviy  texnologiyalardagi  ahamiyati tahlil qilingan. Fotoeffekt hodisasining nazariy asoslari, A. Eynshteyn tomonidan taklif qilingan  kvant  nazariyasi  va  fotoelektrik  hodisalarning  asosiy  qonuniyatlari  ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, yarimo‘tkazgich materiallarda yorug‘lik energiyasining elektr energiyasiga  aylanish  jarayonlari  hamda  ushbu  jarayonlarning  quyosh  batareyalari, fotodetektorlar  va  boshqa  optoelektron  qurilmalardagi  qo‘llanilishi  yoritilgan. Tadqiqot natijalari fotoelektrik jarayonlarning fizik mohiyatini chuqurroq tushunish hamda ularni amaliy sohalarda samarali qo‘llash imkoniyatlarini baholashga xizmat qiladi.