OPTIK SHAFFOF FOTOELEKTR MATERIALLARI (ITO,FTO,TIO VA BOSHQALAR) TAHLILI - Atajonov Muhiddin Odiljonovich,; Boboyev Abror Karim o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANOTATSIYA:  Optik  shaffof  fotoelektr  materiallari,  ayniqsa  shaffof oʻtkazuvchi  oksidlar  (TCOs),  zamonaviy  optoelektronika,  jumladan  quyosh batareyalari, sensorlar va aqlli oynalar kabi qurilmalarning ajralmas qismidir. Ushbu materiallar  yuqori  optik  shaffoflikni  elektr  oʻtkazuvchanligi  bilan  uygʻunlashtirib, fotonlarning  yutuvchi  qatlamga  erkin  oʻtishini  taʼminlaydi,  shu  bilan  birga  hosil boʻlgan zaryad tashuvchilarni samarali yigʻadi [1]. Ularning asosiy vazifasi quyosh nurini maksimal darajada oʻtkazish va shu bilan birga minimal elektr qarshilikka ega boʻlishdir. TCO materiallarining xususiyatlari, masalan, ularning band oraligʻi, zaryad tashuvchilar konsentratsiyasi va harakatchanligi, ularning samaradorligini belgilaydi. Ushbu xususiyatlar materialning sintez usuli, qalinligi va doping darajasiga bogʻliq boʻlib, ularni optimallashtirish orqali qurilma ish faoliyatini sezilarli darajada oshirish mumkin. Shaffof oʻtkazuvchi materiallarga boʻlgan talab, energiya samaradorligi va barqarorlikka qaratilgan global tendensiyalar tufayli tobora ortib bormoqda [2].