PARRANDACHILIKDA ISHLAB CHIQARISH XARAJATLARINI BOSHQARISHNING TASHKILIY-IQTISODIY MEXANIZMLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Shermatov Abbos Jumayevich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  parrandachilik  tarmog‘ida  ishlab  chiqarish xarajatlarini  boshqarishning  tashkiliy-iqtisodiy  mexanizmlarini  takomillashtirish masalalari ilmiy jihatdan yoritilgan. Parrandachilik korxonalarida ozuqa, veterinariya xizmati,  energiya  resurslari,  ish  haqi,  transport-logistika  va  texnologik  xizmat ko‘rsatish  xarajatlari  mahsulot  tannarxiga  bevosita  ta’sir  ko‘rsatadi.  Shu  sababli xarajatlarni  oqilona  rejalashtirish,  nazorat  qilish  va  optimallashtirish  tarmoqning iqtisodiy  samaradorligini  oshirishda  muhim  omil  hisoblanadi.  Tadqiqot  natijalari parrandachilik  korxonalarida  xarajatlarni  boshqarish  tizimini  takomillashtirish mahsulot  tannarxini  pasaytirish,  foydalilik  darajasini  oshirish,  ishlab  chiqarish barqarorligini  ta’minlash  va  korxonalarning  raqobatbardoshligini  kuchaytirishga xizmat qilishini ko‘rsatadi.