MAKTAB YOSHIDAGI BOLALARDA XAVOTIRLANISH DARAJASI - Nishonboyeva Musavvarxon Soliyevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola maktab yoshidagi bolalarda xavotirlanish darajasini o‘rganishga bag‘ishlangan. Unda bolalardagi xavotirlanishning belgilari, sabablari va uning  akademik  hamda  ijtimoiy  rivojlanishga  ta’siri  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot metodologiyasi  xavotirlanishni  baholash  usullarini,  jumladan,  standartlashtirilgan so‘rovnomalar  va  kuzatuv  usullarini  o‘z  ichiga  oladi.  Natijalar  maktab  yoshidagi bolalar orasida xavotirlanishning keng tarqalganligini, akademik bosim, tengdoshlar bilan  munosabatlar  va  oilaviy  omillar  uning  asosiy  sabablari  ekanligini  ko‘rsatadi. Maqolada xavotirlanishni kamaytirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar, jumladan, maktabda psixologik yordamni kuchaytirish, ota-onalarni ma’rifatlantirish va o‘qituvchilarning bilimini oshirish choralari muhokama qilingan.