O‘QUVCHILARDA KITOBXONLIK MADANIYATINI SHAKLLANTIRISHNING PSIXOLOGIK OMILLARI - Norqulov Yodgor Yusupovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  o‘quvchilarda  kitobxonlik  madaniyatini shakllantirishning  psixologik  omillari  tahlil  qilinadi.  Kitobxonlik  madaniyati shaxsning  intellektual,  ma’naviy  va  axloqiy  rivojlanishida  muhim  o‘rin  tutishi yoritiladi.  Shuningdek,  o‘quvchilarning  kitob  o‘qishga  bo‘lgan  qiziqishi, motivatsiyasi,  ehtiyojlari,  yosh  va  individual-psixologik  xususiyatlari  hamda  oila, maktab va ijtimoiy muhitning kitobxonlik faoliyatiga ta’siri ilmiy jihatdan asoslanadi. Maqolada  kitobxonlik  madaniyatini  rivojlantirishga  xizmat  qiluvchi  samarali psixologik-pedagogik yondashuvlar, o‘quvchilarda mustaqil mutolaa ko‘nikmalarini shakllantirish  va  kitobga  nisbatan  ijobiy  munosabatni  rivojlantirish  masalalari yoritilgan.  Tadqiqot natijalari o‘quvchilarning  ma’naviy-axloqiy  kamoloti  va  ijodiy fikrlashini  rivojlantirishda  kitobxonlik  madaniyatining  muhim  ahamiyatga  ega ekanligini ko‘rsatadi.