GLOBALLASHUV DAVRIDA O‘ZBEK TILIGA KIRIB KELAYOTGAN INGLIZCHA SO‘ZLAR MUAMMOSI - Yuldasheva D.B,; Abdreymov M.B, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada globallashuv jarayonlarining o‘zbek tili rivojiga ta’siri hamda ingliz tilidan kirib kelayotgan o‘zlashma so‘zlarning zamonaviy o‘zbek tilidagi o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. XXI asrda axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining jadal  rivojlanishi,  internet  tarmog‘ining  keng  ommalashuvi,  xalqaro  iqtisodiy  va madaniy  aloqalarning  kuchayishi  natijasida  ingliz  tili  dunyo  miqyosida  yetakchi kommunikativ  vositalardan  biriga  aylandi.  Ushbu  jarayon  o‘zbek  tilining  lug‘at tarkibiga ham sezilarli ta’sir ko‘rsatib, turli sohalarda yangi atama va tushunchalarning ingliz tilidan o‘zlashishiga sabab bo‘lmoqda. Tadqiqot  davomida  zamonaviy  o‘zbek  tilida  qo‘llanilayotgan  inglizcha o‘zlashmalarning  lingvistik  xususiyatlari,  ularning  qo‘llanish  doirasi  hamda  til me’yorlariga  ta’siri  o‘rganildi.  Shuningdek,  ijtimoiy  tarmoqlar,  ommaviy  axborot vositalari  va  kundalik  nutqda  faol  ishlatilayotgan  inglizcha  birliklarning  qo‘llanish sabablari  tahlil  qilinib,  ularning  o‘zbekcha  muqobillari  bilan  bog‘liq  masalalar yoritildi.  Maqolada  inglizcha  o‘zlashmalarning  til  taraqqiyotiga  xizmat  qiluvchi jihatlari  bilan  bir  qatorda,  ularning  me’yordan  ortiq  qo‘llanilishi  natijasida  yuzaga kelishi mumkin bo‘lgan ayrim muammolar ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot  natijalari  globallashuv  sharoitida  o‘zbek  tilining  leksik  rivojlanish tendensiyalarini  aniqlash,  tilning  milliy  xususiyatlarini  saqlab  qolish  hamda  yangi o‘zlashmalarni me’yoriy qo‘llash bo‘yicha ilmiy xulosalar chiqarishga xizmat qiladi.