TURKISTONDA TA’LIM RIVOJLANISHIDA JADIDCHILIK HARAKATINI O‘RNI VA ROLI - Mamatqulov Azamat Rustamovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Turkistonda ta’lim tizimining shakllanishi va rivojlanishida  jadidchilik  harakatining  tutgan  o‘rni  tahlil  qilinadi.  Jadid ma’rifatparvarlarining yangi usul maktablarini tashkil etish, zamonaviy fanlarni o‘quv jarayoniga  joriy  etish  hamda  milliy  uyg‘onish  g‘oyalarini  targ‘ib  qilish  borasidagi faoliyati yoritiladi. Shuningdek, jadidlarning pedagogik qarashlari, ta’lim mazmunini yangilashga  qaratilgan  islohotlari  va  ularning  Turkiston  ijtimoiy-madaniy taraqqiyotiga  ko‘rsatgan  ta’siri  ilmiy  manbalar  asosida  tahlil  etiladi.  Tadqiqot natijasida jadidchilik harakati milliy ta’lim tizimini modernizatsiya qilishda muhim omil  bo‘lgani  hamda  bugungi  ta’lim  islohotlari  uchun  ham  muhim  tarixiy  tajriba vazifasini o‘tashi asoslab beriladi.