KO’RISH A’ZOSINING SHIKASTLARINI OLDINI OLISH VA SHOSHILINCH TIBBIY YORDAM - Sotvoldiyev Abdug’ulom Karimovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Ko’ruv a’zosining va ayniqsa ko'z soqqasining shikastlanishi inson uchun og'ir musibatdir,  chunki  ko'zning  nozik  pardalaridan  qaysi  biri,  qay  darajada shikastlanmasin, bu birinchidan, katta noqulaylik, qattiq og'riq beradi va ruhiy ozor yctkazadi. Ikinchidan, bu har xil ko'rinishda yomon asorat qoldirib, ko'pincha ko'zni ojizlik darajasiga olib boradi. Bunday noxush hodisalar ko‘zi shikastlangan kishining mehnat faoliyatiga salbiy ta’sir qilib, uning oilasi va u xizmat qiladigan jamoaning ish unumiga  ham  zarar  yetkazadi.  Shuning  uchun  ko‘z  shikastlanishining  oldini  olish, shikastlanish sodir bo'lganda tezlik bilan birinchi yordam ko'rsatib, bemorni ko'z tez yordam markazi mutaxassisiga yuborishni tashkil qilish barcha tibbiyot xodimlarining muqaddas vazifasi hisoblanadi.