BIOGAZ ISHLAB CHIQARISH VA UNING EKOLOGIK SAMARASI - Yuldashev Mirzajon Bahromjon o‘g‘li,; Asqarov Kamoliddin, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada organik chiqindilarni anaerob parchalash orqali biogaz ishlab chiqarish texnologiyalari va ushbu jarayonning atrof-muhit musaffoligini ta’minlashdagi  ekologik  samaradorligi  tadqiq  etilgan.  Biogaz  stansiyalarining texnologik  bosqichlari,  biomassa  tarkibi  va  metan  hosil  bo‘lish  jarayonlarining biokimyoviy asoslari tizimli ravishda tahlil qilingan. Tadqiqot davomida biogaz ishlab chiqarish orqali atmosferaga ajralib chiquvchi issiqxona gazlari miqdorini kamaytirish, chiqindilarni utilizatsiya qilish hamda ekologik toza bioo‘g‘itlar olish imkoniyatlari qiyosiy  baholangan.  Olingan  natijalar  biogaz  texnologiyalarini  agrosanoat majmualarida  keng  joriy  etish  orqali  barqaror  ekologik  muhitni  va  energiya muvozanatini shakllantirishning ilmiy-nazariy asoslarini belgilab beradi.