JARROHLIK AMALIYOTLARIDA PERIOPERATSION DAVRDA NAFAS TIZIMI BILAN BOG‘LIQ ASORATLARNING ANESTEZIOLOGIK AHAMIYATI VA ULARNING OLDINI OLISH MASALALARI - Asilbek Abduhalilov Isaqjon o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada jarrohlik amaliyotlari davrida va operatsiyadan keyingi bosqichda uchraydigan nafas tizimi bilan bog‘liq asoratlarning anesteziologik ahamiyati  yoritilgan.  Perioperatsion  davrda  rivojlanadigan  atelektaz,  gipoksemiya, bronxospazm,  aspiratsiya,  pnevmoniya  va  o‘tkir  nafas  yetishmovchiligi  bemor ahvolining  og‘irlashishiga,  davolanish  muddatining  uzayishiga  hamda  operatsiya natijalarining yomonlashishiga olib keladi. Nafas tizimi asoratlarining kelib chiqishida umumiy  anesteziya,  sun’iy  nafas  oldirish,  bemorning  yoshi, hamroh  kasalliklari va jarrohlik aralashuvining hajmi muhim o‘rin tutadi. Ushbu asoratlarning oldini olish uchun operatsiyadan oldingi baholash, nafas faoliyatini doimiy nazorat qilish, o‘pkani himoya  qiluvchi  ventilyatsiya  usullaridan  foydalanish  hamda  samarali og‘riqsizlantirish  muhim  ahamiyatga  ega.  Perioperatsion  davrda  profilaktik  chora-tadbirlarni  o‘z  vaqtida  amalga  oshirish  nafas  tizimi  asoratlari  rivojlanish  xavfini sezilarli kamaytiradi.