OG'IR SEPSIS VA SEPTIK SHOK BILAN KECHUVCHI BEMORLARDA ERTA GEMODINAMIK MONITORINGNING INTENSIV TERAPIYA NATIJALARIGA TA'SIRI - Ismoilova Nafisa Nozimjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Og‘ir  sepsis  va  septik  shok  kritik  holatdagi  bemorlarda uchraydigan,  tizimli  yallig‘lanish  reaksiyasi,  chuqur  gemodinamik  buzilishlar, mikrosirkulyatsiya  yetishmovchiligi  hamda  organlar  disfunksiyasining  rivojlanishi bilan  kechuvchi  hayot  uchun  xavfli  sindromlar  hisoblanadi.  Ushbu  tadqiqotning maqsadi og‘ir sepsis va septik shok bilan kechuvchi bemorlarda erta gemodinamik monitoringning  intensiv  terapiya  samaradorligiga  ta’sirini  baholashdan  iborat. Tadqiqotda arterial bosim, yurak chiqarish hajmi, o‘rtacha arterial bosim, markaziy venoz  bosim,  laktat  darajasi  va  to‘qimalar  perfuziyasi  ko‘rsatkichlarining  dinamik monitoringi asosida davolash taktikasi optimallashtirildi. Erta gemodinamik nazorat bemorlarda  gipoperfuziya  va  to‘qima  gipoksiyasini  o‘z  vaqtida  aniqlash,  infuzion terapiya  hajmini  individuallashtirish  hamda  vazopressor  qo‘llash  samaradorligini oshirish  imkonini  berdi.  Tadqiqot  natijalari  erta  gemodinamik  monitoring  intensiv terapiyaning  maqsadli  strategiyalarini  shakllantirishga,  gemodinamik  barqarorlikka tezroq  erishishga,  laktat  klirensini  yaxshilashga,  organlar  disfunksiyasining chuqurlashishini  oldini  olishga  hamda  poliorgan  disfunksiya  sindromi  rivojlanish xavfini  kamaytirishga  xizmat  qilishini  ko‘rsatdi.  Shuningdek,  ushbu  yondashuv intensiv terapiya bo‘limida davolanish davomiyligini qisqartirish va klinik natijalarni yaxshilashda muhim ahamiyatga ega ekanligi aniqlandi.