STEAM MASHG'ULOTLARI ORQALI BOSHLANG'ICH SINF O'QUVCHILARINING TABIIY-ILMIY SAVODXONLIGINI OSHIRISH - Turg'unova Xolida Shuxrat qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  boshlang'ich  ta'lim  bosqichida  STEAM (Science,  Technology,  Engineering,  Arts,  Mathematics)  yondashuvini  qo'llashning o'quvchilarda  tabiiy-ilmiy  savodxonlikni  shakllantirishga  ta'siri  nazariy  va  empirik jihatdan o'rganildi. Tadqiqotning maqsadi — integratsiyalashgan amaliy mashg'ulotlar an'anaviy darslarga nisbatan o'quvchilarning tabiat hodisalarini ilmiy asosda tushunish, kuzatish,  dalillarni  talqin  qilish  va  xulosa  chiqarish  ko'nikmalarini  qanchalik samaraliroq  rivojlantirishini  aniqlashdan  iborat.  Tajriba-sinov  ishlari  nazorat  va eksperimental  guruhlarni  qiyoslash  sxemasi  asosida  tashkil  etildi.  Natijalar eksperimental  guruhda  tabiiy-ilmiy  kompetensiya  ko'rsatkichlari  nazorat  guruhiga qaraganda  sezilarli  yuqori  bo'lganini  ko'rsatdi.  Olingan  ma'lumotlar  STEAM metodologiyasini  boshlang'ich  sinf  o'quv  dasturiga  tizimli  joriy  etish  zarurligini asoslaydi.