SURUNKALI IS GAZI TA’SIRIDA MARKAZIY VA PERIFERIK IMMUN ORGANLARDAGI MORFOFUNKSIONAL O‘ZGARISHLAR - Qodirov Oybek O‘ktam o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya   Ushbu  maqolada  surunkali  is  gazi  (uglerod  oksidi)  ta’sirining  markaziy  va periferik immun organlarga ko‘rsatadigan morfofunksional ta’sirlari tahlil qilingan. Is gazining  organizmga  uzoq  muddat  davomida  kirib  borishi  natijasida  gipoksiya rivojlanib,  immun  tizim  organlarida  strukturaviy  va  funksional  o‘zgarishlar  yuzaga keladi. Timus, taloq, limfa tugunlari va suyak ko‘migidagi o‘zgarishlar immunitetning susayishiga, limfoid hujayralar proliferatsiyasining kamayishiga hamda immun javob reaksiyalarining  izdan  chiqishiga  olib  keladi.  Maqolada  surunkali  uglerod  oksidi intoksikatsiyasining immun tizimga ta’sir mexanizmlari hamda ularning morfologik asoslari yoritilgan.