O’ZBEKISTON DIFFUZ TOKSIK BUQOQ - Toshmamatov Muslim Farxod O’g’li,; Azimova Dildora Alisherovna,; Jamonqulova Saidjon Qaxramonovich,; Toirov Abduhamid Suvonqulovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Diffuz toksik buqoq kasalligi (tireotoksikoz, tireotoksik buqoq) endokrin kasallik hisoblanib, tireoid gormonlar sekretsiyasining haddan ziyod ortishi natijasida  paydo  bo’ladi,  u  turli  a’zolar  hamda  sistemalarda  og’ir  buzilishlar  bilan kechadi. Bu kasallik xalq orasida kam e`tibor beriladigan, ammo og`ir asoratlar bilan kechadigan kasallik bo`lib, unga alohida to`xtalish muhim ahamiyatga egadir.