O’ZBEKISTON ADDISON KASALLIGI - Toshmamatov Muslim Farxod O’g’li,; Azimova Dildora Alisherovna,; Jamonqulova Saidjon Qaxramonovich,; Toirov Abduhamid Suvonqulovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya: Buyrak usti bezining anatomik, fizalogik va gistalogik tuzulishi. Buyrak  bilan  buyrak  usti  bezinning  bog’liqligi.  Ichki  sekritsiya  bezlarining funksiyasining  o’zgarishi  ya’ni  Addison  kasalligi  sabablari.    Buyrak  usti  bezining ishlab  chiqaradigan  garmonlari  va  ularning  tasir  mehanizlarini  tubdan  o’rganish. Buyrak  usti  bezining  garmonal  buzilishlari  yani  Addison  kasalligi.  Buyrak  usti bezining  qon  bilan  taminlanishi  va  nerv  sistemasi  orqali  boshqarilishi. Addison kasalligi  (buyrak  usti  bezining  po‘stloq  qismi  yetishmovchiligi yoki gipokortizm)  – endokrin tizimi  kasalligi  bo‘lib,  buyrak  usti  bezi  yetarli miqdorda kortizol va aldesteron gormonini  ishlab  chiqara  olmasligidir.  Kasallik  har qanday  yoshdagi  insonda  uchraydi,  ayollar  va  erkaklar  deyarli  bir xil nisbatda kasallanadi.  Ba’zi  hollarda  kasallik  to‘satdan  paydo  bo‘lib,  bemor hayotiga xavf solishi mumkin. Xalq orasida ushbu kasallik “Bronza kasalligi” nomi bilan  yuritiladi.  Addison kasalligini  davolash  uchun  gormonlar  o‘rnini  bosuvchi preparatlar buyuriladi va ular organizmda yetishmayotgan gormon miqdorini qoplab beradi. Bu kasaliklarning oldini olish va davolash ishlari.