MIKROVASKULYAR STENOKARDIYA « X SINDROMI » KLINIK BELGILARI, DIAGNOSTIKASI VA DAVOLASH TAKTIKASI. - Murodullayev Xumoyun Izzatillo o’g’li,; Pardayev Dilmurod Shermuhammadovich,; Musurmonova Marjona Samandar qizi,; Xasanov Farruxjon Sherali o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya: Xozirgi kunda Stenokardiyalar yurak ishemik kasalliklari ichida eng ko’p tarqalgan kilinik shakli hisoblanadi. Mikrovaskulyar  stenokardiya  yurak  ishemik    kasalliklari  bilan  og’rigan  bemorlarning  15-20%  da  uchraydi.  Kasallikni o’rganish uchun 3-ichki kasalliklar kafedrasi, Samarkand shahar tibbiyot birlashmasi kardiorematologiya  bo’limiga  murojat  qilgan  bemorlar  ko’rikdan  o’tkazildi.  Nazoratga olingan  bemorlar umumiy sonidan  8%, ya’ni  14 ta  ayol  va  6 ta  erkakda X sindromi aniqlandi, shulardan 10 ta ayolda klimaks davri kuzatildi. Bu bemorlarni tekshirish natijasida ularda stenokardiya xuruji belgilari yaqqol namayon bo’lishiga qaramay  koronarografiya  o’tkazilganda  proksimal  koronar  qon  tomirlarda aterosklerozga  xos  o’zgarishlar  aniqlanmadi.  Bemorlarda  og’riq  davomiyligi  15-20 minutga  cho’zilishi  va  nitroglitserinni  yuqori  dozada  qabul  qilgandagina  qolishi namoyon bo’ldi. Tekshirish natijasida mikrovaskulyar stenokardiya ko’proq ayollarda, ayniqsa    klimaks  davrida  uchrashi,  bemorlarda  klinik  belgilar  yaqqol  namoyon bo’lishi,  lekin  koronarografiya  o’tkazilganda  deyarlik  o’zgarishlar  topilmasligi, davolashda faqatgina antiishemik dorilardan foydalanish kam natija berishi aniqlandi.  Bu  natijalar  bizga  bemorlarda  mikrovaskulyar  stenokardiya  kasalligini  diagnostika qilish va ularni davolashni mukammallashtirish maqsadida juda ko’p izlanishlar talab qilinishini ko’rsatadi.