MAKTABGACHA TA’LIM JARAYONIDA TRIZ TEXNOLOGIYASI VA O‘YIN FAOLIYATINI INTEGRATSIYALASH ORQALI BOLALARDA IJODIY VA MANTIQIY TAFAKKURNI RIVOJLANTIRISH SAMARADORLIGI - ABDULLAYEVA GULNORA ALISHER QIZI, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA   Ushbu tadqiqotda maktabgacha ta’lim jarayonida TRIZ texnologiyasi va o‘yin faoliyatini integratsiyalash orqali bolalarda ijodiy va mantiqiy tafakkurni rivojlantirish samaradorligi o‘rganiladi. Zamonaviy pedagogik yondashuvlarda TRIZ (ixtirochilik masalalarini  yechish  nazariyasi)  bolalarning  muammoli  vaziyatlarni  tahlil  qilish, alternativ yechimlar topish va ijodiy fikrlash qobiliyatini rivojlantirishda muhim vosita sifatida  qaraladi.  O‘yin  faoliyati  esa  maktabgacha  yoshdagi  bolalarning  tabiiy ehtiyojiga mos kelib, ta’lim jarayonini qiziqarli va faol shaklda tashkil etishga imkon beradi. Ushbu ikki yondashuvni integratsiyalash bolalarda mantiqiy tafakkur, ijodiy tasavvur  va  mustaqil  qaror  qabul  qilish  ko‘nikmalarini  samarali  rivojlantiradi. Tadqiqot natijalari ushbu metodikaning ta’lim samaradorligini oshirishda yuqori natija berishini ko‘rsatadi.