TО‘LQIN TENGLАMАSI VА UNING FIZIK MА’NОSI - Elmuradova Hilola Botirovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ishning asosiy maqsadi — To‘lqin tenglamasi uchun boshlang’ich va  chegaraviy  shartli  masalalar  ishtirok  etuvchi  xususiy  hosilali  differensial tenglamalar  tizimi  uchun  fazo  o‘zgaruvchisiga  bog‘liq  nomaʼlum  koeffitsientlarni aniqlash masalasini o‘rganish, bu masalaning yechimi mavjudligi, yagona aniqlanishi va barqarorligi shartlarini asoslashdan iborat. Shu bilan birga, to‘lqin tenglamalarining xossalari  asosida  masalaning  yechimiga  tegishli  analitik  va  sonli  usullarni  ishlab chiqish  ham  asosiy  maqsadlardandir.  Ishning  vazifalari  esa  to‘lqin  tenglamalariga tegishli  asosiy  xossalarni  va  ular  asosida  tuzilgan  differensial  tenglamalar  sinfini o‘rganish.  Fazo  o‘zgaruvchisiga  bog‘liq  nomaʼlum  koeffitsientlarni  aniqlash masalasini matematik jihatdan formulalash. Mazkur masalani to‘g‘ri qo‘yilgan teskari masala  sifatida  tahlil  qilish  va  mavjudlik-yagonalik  shartlarini  isbotlash.  To‘lqin tenglamasi ishtirok etuvchi tenglamalarga mos keladigan maxsus funksiyalar (masalan, tor tebranish tenglamasi) asosida yechim ifodalarini aniqlash.