O‘QUVCHILARNING O‘QISH SAVODXONLIGI DARSLARIDA NUTQIY KOMPETENSIYALARINI TAKOMILLASHTIRISH (4-SINFLAR MISOLIDA) - Usmonjonova Mahliyo Xayrullo qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  boshlang‘ich  ta'limning  4-sinf  o‘quvchilarida  o‘qish savodxonligi darslarida nutqiy kompetensiyalarni takomillashtirish metodikasi ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan tahlil etilgan. Maqolada nutqiy kompetensiyaning tarkibiy qismlari,  ularni  rivojlantirish  omillari  hamda  zamonaviy  ta'lim  metodlari  bilan uyg‘unlashtirilgan  interfaol  yondashuvlar  ko‘rib  chiqilgan.  O‘qish  savodxonligi kontseptsiyasining  xalqaro  standarti  (PISA,  PIRLS)  asosida  4-sinf  o‘quvchilariga mo‘ljallangan  metodologik  tizim  ishlab  chiqilgan.  Tadqiqot  natijalari  shuni ko‘rsatdiki,  matn  bilan  ishlashning  kommunikativ,  kognitiv  va  lingvistik  jihatlarini birlashtiradigan  kompleks  metodlar  qo‘llanilganda  nutqiy  kompetensiyani rivojlantirish samaradorligi sezilarli darajada oshadi. Maqola o‘qituvchilar, metodistlar va ta'lim sohasidagi tadqiqotchilar uchun amaliy ahamiyat kasb etadi.