PEDAGOGIKADA ART-TERAPIYA: TASVIRIY SAN’AT VA LOY QONUNIYATLARI ORQALI O‘QUVCHILARNING DARSDAGI STRESSINI KAMAYTIRISH - Abdumuratova Gulsara Mardanovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  zamonaviy  ta’lim  tizimida  o‘quvchilar  duch kelayotgan  psixologik  zo‘riqishlar,  dars  jarayonidagi  stress  va  charchoqni kamaytirishda  art-terapiyaning  o‘rni  va  ahamiyati  yoritilgan.  Tadqiqotda  tasviriy san’at  elementlari va  loy  bilan  ishlash  (plastika) qonuniyatlarining  o‘quvchi sensor tizimi  hamda  emotsional  holatiga  ta’siri  eksperimental  va  nazariy  jihatdan  tahlil qilingan.  Art-terapiya  darslarini  an’anaviy  pedagogik  jarayonga  integratsiya  qilish modeli  taklif  etilgan  bo‘lib,  u  dars  samaradorligini  oshirish  va  o‘quvchilarning psixofizik  salomatligini  muhofaza  qilishga  xizmat  qiladi.  O‘tkazilgan  tadqiqot natijalari  art-terapevtik  metodlarning  maktab  stressini  34%  gacha  kamaytirishini ko‘rsatdi.