MTTLARDA ELEMENTAR MATEMATIKA FAOLIYATIDA MIQDOR VA KATTALIK TUSHUNCHALARINI SHAKLLANTIRISH - DILDORA FARXODOVA SHERZOD QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA   Ushbu ishda maktabgacha ta’lim tashkilotlarida (MTT) elementar matematika faoliyati  jarayonida  bolalarda  miqdor  va  kattalik  tushunchalarini  shakllantirish masalasi  yoritiladi.  Miqdor  va  kattalik  tushunchalari  maktabgacha  yoshdagi bolalarning  matematik  tasavvurlarini  rivojlantirishda  asosiy  tayanch  kategoriyalar hisoblanadi. Tadqiqotda bolalarda “katta-kichik”, “uzun-qisqa”, “og‘ir-yengil”, “ko‘p-kam” kabi nisbiy matematik tushunchalarni shakllantirishning psixologik-pedagogik asoslari  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  amaliy  faoliyat,  o‘lchash  jarayonlari,  didaktik o‘yinlar  va  vizual  modellashtirish  orqali  miqdoriy  tasavvurlarni  rivojlantirishning samarali usullari ko‘rib chiqiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, elementar matematika faoliyatida  innovatsion  yondashuvlardan  foydalanish  bolalarda  miqdor  va  kattalik tushunchalarini tez va barqaror shakllantirishga xizmat qiladi.