MTTLARDA ELEMENTAR MATEMATIKA FAOLIYATIDA FAZODA MOʻLJASH OLISH TUSHUNCHALARINI SHAKLLANTIRISH - DILDORA FARXODOVA SHERZOD QIZI, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA   Ushbu ishda maktabgacha ta’lim tashkilotlarida (MTT) elementar matematika faoliyati  jarayonida  bolalarda  fazoda  mo‘ljal  olish  tushunchalarini  shakllantirish masalasi yoritiladi. Fazoviy tasavvurlar maktabgacha yoshdagi bolalarning kognitiv rivojlanishida  muhim  o‘rin  tutib,  ular  orqali  “chap–o‘ng”,  “oldinda–orqada”, “yuqorida–pastda”  kabi  fazoviy  munosabatlarni  anglash  ko‘nikmalari  shakllanadi. Tadqiqotda  fazoviy  orientatsiyani  rivojlantirishga  xizmat  qiluvchi  zamonaviy pedagogik yondashuvlar, didaktik o‘yinlar, vizual modellashtirish va amaliy faoliyat turlari tahlil qilinadi. Shuningdek, bolalarda fazoda mo‘ljal olishni bosqichma-bosqich rivojlantirishning  psixologik-pedagogik  asoslari  ko‘rib  chiqiladi.  Natijalar  shuni ko‘rsatadiki, elementar matematika faoliyatida innovatsion metodlardan foydalanish bolalarning fazoviy tasavvurlarini samarali shakllantirishga xizmat qiladi.