NAVOIY VILOYATIDA EKOTURIZM HOLATI VA ISTIQBOLLARI - Xamrayev Bekzod,; Alimova Sh.O, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Navoiy viloyatida ekoturizmni rivojlantirishning bugungi holati ko‘rib chiqiladi, uning tabiiy, geografik va ekologik imkoniyatlariga e’tibor  qaratiladi.  Viloyatning  xilma-xil  landshaftlari,  jumladan,  cho‘l  ekotizimlari, tog‘ oldi zonalari, muhofaza etiladigan tabiiy hududlar, noyob o‘simlik va hayvonot dunyosi  ekoturizmni  rivojlantirish  uchun  qulay  shart-sharoit  yaratadi.  Tadqiqotda ekoturizmning  o‘sishiga  ta’sir  etuvchi  asosiy  omillar,  masalan,  infratuzilmaning mavjudligi,  foydalanish  imkoniyati,  atrof-muhitni  boshqarish  va  mahalliy hamjamiyatning ishtiroki tahlil qilingan. Shuningdek, Navoiy viloyatida ekoturizmni samarali rivojlantirishga to‘sqinlik qilayotgan mavjud muammolar, jumladan, turizm xizmatlarining  yetarli  emasligi,  investitsiyalarning  cheklanganligi,  ekologik  xavflar aniqlangan.  Maqolada  har  tomonlama  tahlil  qilish  asosida  barqaror  ekoturizmni rivojlantirish,  turizm  infratuzilmasini  yaxshilash,  tabiiy  resurslarni  asrab-avaylash, mahalliy  aholi  uchun  ijtimoiy-iqtisodiy  imtiyozlarni  oshirishga  qaratilgan  strategik yo‘nalishlar va amaliy chora-tadbirlar taklif etilgan. Ushbu tadqiqot natijalari ekologik jihatdan  mas'uliyatli  turizmni  rivojlantirish  va  mintaqaning  tabiiy  va  rekreatsion salohiyatidan samarali foydalanishga yordam beradi.