MEHROBDAN CHAYON DAGI RA’NO VA “CHOLIQUSHI”DAGI FERIDE OBRAZLARINING TIPOLOGIK TALQINI - Gulmirzayeva Shaxloxon Alisher qizi,,; Yakubov Islomjon Axmedjanovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  Abdulla  Qodiriyning  “Mehrobdan  chayon” hamda  Rashot  Nuri  Guntekinning  “Choliqushi”  romanlaridagi  Ra’no  va  Feride obrazlari qiyosiy-tipologik yondashuv asosida tahlil etiladi. Asarlar yaratilgan tarixiy-ijtimoiy  kontekst  fonida  “o‘tish  davri  ayoli”  fenomeni  ochib  beriladi.  Ra’no  va Feridening xarakter xususiyatlari, ruhiy olami, erkak qahramonlar (Anvar va Kamron) bilan munosabatlari, muhabbat, or-nomus va ichki erkinlikka munosabati solishtiriladi. Patriarxal  jamiyat  sharoitida  ayolning  ichki  va  tashqi  erkinlikka  intilishi,  uning fojeaviy yoki nisbatan optimistik yakun topishi romanning kompozitsion va tasviriy yechimlari  bilan  bog‘liq  holda  talqin  qilinadi.  Tadqiqot  natijasida  Ra’no  va  Feride obrazlari  turkiy  romanchilikda  “yangi  ayol”  tipining  ikki  bosqichli  badiiy  modeli sifatida namoyon bo‘lishi isbotlanadi.