SHAFTOLI PAYVANDTAGLARI GF677, GARNEM, YOVVOYI DANAK, YANGI SHAFTOLI BOG'LARINI TASHKIL ETISHDA PAYVANDTAGLARNING AHAMIYATI - Ashurov Feruz Nizomovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.       Mazkur  maqolada  shaftoli  bog‘larini  barpo  etishda  qo‘llaniladigan  asosiy payvandtag turlari — GF677, GARNEM va yovvoyi danakning biologik va agronomik xususiyatlari  tahlil  qilingan.  Har  bir  payvandtagning  iqlim  va  tuproq  sharoitiga moslashuvchanligi, o‘sish kuchi, hosildorlikka ta’siri hamda kasalliklarga chidamliligi yoritilgan.  Tadqiqotlar  shuni  ko‘rsatadiki,  to‘g‘ri  tanlangan  payvandtag  nafaqat niholning ildiz tizimini kuchaytiradi, balki bog‘ning uzoq muddatli rentabelligini ham ta’minlaydi.  Yangi  shaftoli  bog‘larini  tashkil  etishda  agrotexnik  va  seleksiya yondashuvlari asosida payvandtag tanlashning dolzarbligi asoslab berilgan.