ABIOTIK OMILLARNING ARPA VA MAXSAR GENOTIPLARIDA ANTIOKSIDANT FERMENTLAR FAOLLIGIGA TA'SIRI - Abduraxmonov S. M,; Kuliev T. X,; Jumanov O‘. T, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tezisda arpa (Hordeum L.) va maxsar (Carthamus tinctorius L.)  genotiplarida  superoksiddismutaza  (SOD),  katalaza  (KAT)  va  malon  dialdegid (MDA)  miqdorlarining  tuproq  sho‘rlanishi  hamda  vegetasiya  davridagi  haroratga javobi yoritildi. Tadqiqot natijalari abiotik omillar, xususan sovuq havo va sho‘rlangan tuproq  antioksidant  himoya  tizimini  faollashtirishini  ko‘rsatdi.  Arpa  genotiplari sovuqqa nisbatan, maxsar genotiplari esa tuz stressiga nisbatan sezgirroq reaksiyani namoyon  qildi.  Olingan  ma’lumotlar  genotip  va  muhit  o‘rtasidagi  o‘zaro  ta’sir o‘simliklarning stressga chidamliligini belgilashda muhim ekanini tasdiqlaydi.