TUPROQ TARKIBIDAN AJRATIB OLINGAN ZAMBURUG‘ IZOLYATINING MORFOLOGIK VA MIKROMORFOLOGIK XUSUSIYATIG KO’RA TRICHODERMA HARZIANUMGA O’XSHASHLIGI - Risbayev A.K,; Raxmatova M.Q,; Qo‘shiyev H.H, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA   Mazkur tadqiqotda Jizzax viloyati Zomin tumani tuproqlaridan ajratib olingan zamburug‘  izolyatining  morfologik  va  mikromorfologik  xususiyatlari  baholandi. Klassik  mikologik  usullar  asosida  7  ta  zamburug‘  koloniyasi  ajratib  olinib,  ular orasidan  yuqori  o‘sish  tezligiga  ega  izolyat  tanlab  olinib  sof  kulturaga  o‘tkazildi. Olingan natijalarga ko‘ra, izolyat 25±2 °C sharoitda 72 soatda 68.5±1.5 mm diametrga yetib, o‘rtacha 0.95 mm/soat radial o‘sish tezligini namoyon etdi. Koloniya dastlab oq rangli bo‘lib, keyinchalik yashil sporulyatsiya hosil qildi. Mikroskopik tahlillar septali gifalar,  shoxlangan  konidioforlar  va  dumaloq  konidiyalar  mavjudligini  ko‘rsatdi. Ushbu  belgilar  izolyatning  Trichoderma  harzianum  turiga  yaqinligini  tasdiqlaydi. Izolyat biologik himoya vositasi sifatida istiqbolli hisoblanadi.