DAVRIY KOEFFITSIENTLI SHTURM-LIUVILL OPERATORLARINING KVADRATIK DASTASI UCHUN TESKARI SPEKTRAL MASALA - Rahimov Doston Inoyat og’li,; Karimov Davlatyor Qurbonali og’li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya.  Hozirgi  kunda  nochiziqli  to‘lqinlar  nazariyasidagi  izlanishlar, jumladan,  optik  solitonlar  telekomunikatsion  texnologiyalar  sohasida  qo‘llanila  boshladi.  Bundan  tashqari,  fizik  sistemalarga  ta’sir  etuvchi  kuchlar  faqat  vaqtning ma’lum bir davri mobaynida chegaralangan bo‘ladi, shuning uchun haqiqiy modellar fazoviy  o‘zgaruvchilar  bo‘yicha  davriy  va  deyarli  davriy  funksiyalar  sinfidagi tenglamalarni o‘rganishga keltiriladi. Shu munosabat bilan davriy funksiyalar sinfida yuklangan  nochiziqli  modifitsirlangan  Korteveg-de  Friz  tenglamasini  o‘rganish maqsadli  ilmiy  tadqiqotlardan  hisoblanadi.  Bu  paragrafda  davriy  koeffitsientli ShturmLiuvill  operatorlarining  kvadratik  dastasi  uchun  qo`yilgan  teskari  spektral masalaga oid kerakli ma’lumotlarni keltramiz