XOJANING QOZI OBRAZINI YARATISH MAHORATI - Himmatova Iroda, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Tadqiqotda qozi obrazining shakllanishi, rivojlanish bosqichlari hamda uning adabiy matnlardagi funksional xususiyatlari  Xoja (Poshshoxo‘ja) ijodi misolida tahlil qilinadi. Xoja nasriy asarlarida esa qozi obrazi real ijtimoiy muhit bilan bog‘liq holda, ko‘proq tanqidiy ruhda tasvirlanishi ko‘rsatib beriladi. “Miftoh ul-adl” va “Gulzor” asarlaridagi  hikoyatlar  asosida  qozi  obrazining  poraxo‘rlik,  adolatsizlik  va ikkiyuzlamachilik kabi illatlarni fosh etuvchi vosita sifatidagi o‘rni yoritiladi.  Mazkur tadqiqot natijalari o‘zbek adabiyoti tarixi, adabiyotshunoslik nazariyasi hamda badiiy tahlil yo‘nalishlarida ilmiy va amaliy ahamiyat kasb etadi.