ERITROSITOPATIYALAR LABORATORIYA DIAGNOSTIKASINING ZAMONAVIY ASPEKTLARI - Joʻramurodov Oʻktam, (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu  maqolada  eritrositopatiyalar,  jumladan,  membranopatiyalar, enzimopatiyalar  va  gemoglobinopatiyalarning  laboratoriya  diagnostikasidagi zamonaviy yondashuvlar tahlil qilinadi. Irsiy sferotsitoz, G6PD fermenti tanqisligi va talassemiyalarni  erta  aniqlash  muammolari  koʻrib  chiqilgan.  Toʻliq  qon  tahlili eritrositlar  koʻrsatkichlari  (MCHC,  RDW),  eritrositlar  osmotik  chidamliligi  testi, zamonaviy  oqimli  sitometriya  usuliga  asoslangan  EMA-binding  test,  fermentativ kinetik tahlillar va yuqori samarali suyuqlik xromatografiyasining (HPLC) diagnostik ahamiyati  qiyosiy  oʻrganildi.  Maqolada  klinik  tahlillar  uchun  zarur  boʻlgan  asosiy laboratoriya mos yozuvlar (reference) qiymatlari jadval koʻrinishida shakllantirilgan. Tadqiqot  natijalari  shuni  koʻrsatadiki,  zamonaviy  skrining  testlarini  molekulyar-genetik (PCR, NGS) usullar bilan integratsiya qilish tashxisni 100% verifikasiya qilish imkonini beradi.