AYOL TAQDIRI TAROZIDA: ABDULLA QAHHORNING “SINCHALAK” VA “MAYIZ YEMAGAN XOTIN” ASARLARIDA GENDER TENGLIGI VA MEHNAT HUQUQI INDIKATORLARI - Mavlanova Aziza Isomiddin qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Abdulla  Qahhorning  “Sinchalak”  qissasi  va “Mayiz  yemagan  xotin”  hikoyasi  misolida  o‘zbek  ayolining  mehnat  va  oilaviy huquqlari masalasi tadqiq etiladi. Asarlarda tasvirlangan ikki qarama-qarshi obraz — ishlab chiqarishga jalb etilgan Saodat va to‘rt devor ichiga qamalgan nomsiz xotin — zamonaviy iqtisodiy nazariyalar (inson kapitali, ijtimoiy kapital, axborot assimetriyasi) hamda amaldagi qonunchilik normalari (O‘zbekiston Respublikasi Mehnat kodeksi, Oila  kodeksi  va  “Xotin-qizlar  va  erkaklar  uchun  teng  huquq  hamda  imkoniyatlar kafolatlari to‘g‘risida”gi Qonun) bilan integratsiya qilingan holda tahlil qilinadi. Tahlil natijasida ayollarning mehnat bozoridan chetlashtirilishi nafaqat ijtimoiy, balki ulkan iqtisodiy zarar ekanligi asoslab beriladi.