SUN'IY INTELLEKT ASOSIDA O'ZBEK TILIDAGI MATNLARNI AVTOMATIK TAHLIL QILISH VA QAYTA ISHLASH USULLARI - Bekchanov Hikmat Mansurbek oʻgʻli, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqola  sun'iy  intellekt  texnologiyalari  yordamida  o'zbek  tilidagi matnlarni  avtomatik  tahlil  qilish  va  qayta  ishlash  usullarini  o'rganadi.  Maqolada informatik lingvistika, tabiiy tilni qayta ishlash (NLP), tokenizatsiya, morfologik va sintaktik tahlil masalalari ko'rib chiqiladi. Shuningdek, ChatGPT va boshqa katta til modellarining  o'zbek  tiliga  qo'llanilishi  hamda  kelajak  istiqbollari  atroflicha  tahlil qilinadi.  Tadqiqot  o'zbek  tilining  agglutinativ  xususiyatlaridan  kelib  chiqqan  holda NLP tizimlarini loyihalashda yuzaga keladigan qiyinchiliklar va ularni bartaraf etish yo'llari haqida muhim xulosalar shakllantiradi.