MASHINA TARJIMASI TIZIMLARIDA OʻZBEK TILINING LINGVISTIK XUSUSIYATLARINI HISOBGA OLISH MASALALARI - Bekchanov Hikmat Mansurbek oʻgʻli, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  mashina  tarjimasi  tizimlarida  oʻzbek  tilining  lingvistik xususiyatlarini hisobga olish masalalari koʻrib chiqiladi. Oʻzbek tilining agglutinativ tuzilishi,  murakkab  morfologiyasi  va  sintaktik  oʻziga  xosliklari  tarjima  jarayonida qator qiyinchiliklar keltirib chiqaradi. Maqolada Google Translate, DeepL va boshqa zamonaviy tarjima tizimlarining oʻzbek tili bilan ishlash samaradorligi tahlil qilinadi. Shuningdek,  neyron  tarmoqlar  asosidagi  tarjima  modellarining  imkoniyatlari  va tarjima sifatini oshirishga qaratilgan amaliy takliflar bayon etiladi.