OILAVIY (MAISHIY) ZO’RAVONLIK ZAMONAVIY JAMIYATNING IJTIMOIY MUOMMOSI SIFATIDA - Aslanbekova Dilobar Asqarovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqola  oilaviy  zo‘ravonlikning  sabablarini  murakkab ijtimoiy, madaniy, iqtisodiy va psixologik omillarning o‘zaro bog‘liq tizimlarini tadqiq qiladi.  Olimalar  ushbu  zo‘ravonlik  uzoq  ildizlarga  ega  ijtimoiy-madaniy  normalar hamda iqtisodiy shart-sharoitlarga bog‘liqligini aytib, sodda tushuntirishlarning yetarli emasligini  ta'kidlaydi.  O‘zbekiston  jamiyatida  patriarxal  qadriyatlar  va  urf-odatlar o‘rni  mustahkam  bo‘lib,  bu  omillar  oilaviy  munosabatlarda  ayollarning  o‘rnini belgilashda  ahamiyatli  rol'  o‘ynaydi.  Kambag‘allik  va  iishsizlik  kabi  iqtisodiy sharoitlar  esa  ioilaviy  zo‘riqishlarni  kuchaytirib,  zo‘ravonlik  xavfini  kuchaytiradi. Agressiya  va  ruhiy  salomatlikka  oid  muammolar  kabi  psixologik  omillar  ham zo‘ravonlikka olib kelishi mumkin.