JALOLIDDIN RUMIY VA ALISHER NAVOIY ASARLARIDA NAY TIMSOLINING BADIIY-FALSAFIY TALQINI - Homitov Alibek Zoidovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  Sharq  tasavvufiy  adabiyotida  muhim ramzlardan biri hisoblangan nay timsolining badiiy-falsafiy mohiyati tahlil qilinadi. Xususan, Jaloliddin Rumiy “Ma’naviy masnaviy” va Alisher Navoiy “Lison ut-tayr” asarlarida nay obrazining talqini qiyosiy o‘rganiladi. Tadqiqotda nay timsolining ilohiy ishq,  hijron,  sog‘inch,  visol va  ruhiy  kamolot  bilan  bog‘liq  jihatlari  ochib  beriladi. Shuningdek, Rumiy ijodida nay inson ruhining iztirobli timsoli sifatida, Navoiyda esa ruhiy  uyg‘otuvchi  va  ilohiy  da’vat  vositasi  sifatida  talqin  etilishi  ilmiy  asosda yoritiladi.