BULUTLI TEXNOLOGIYALARNING ZAMONAVIY AXBOROT TIZIMLARIDAGI O‘RNI VA ULARDAN FOYDALANISH IMKONIYATLARI - Topivoldiyeva Dilafruzxon Iqboljon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA  Mazkur  maqolada  zamonaviy  axborot  texnologiyalarining muhim yo‘nalishlaridan biri bo‘lgan bulutli texnologiyalar (Cloud Computing) ning rivojlanishi,  ishlash  tamoyillari,  afzalliklari  va  mavjud  muammolari  ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda bulutli texnologiyalarning ma’lumotlarni saqlash, qayta  ishlash,  uzatish  va  ulardan  masofadan  foydalanish  imkoniyatlari  yoritilgan. Shuningdek,  ushbu  texnologiyalarning  ta’lim  tizimi,  biznes,  sanoat  va  boshqa sohalardagi amaliy ahamiyati ko‘rib chiqilgan. Maqolada bulutli xizmatlarning asosiy modellari  —  SaaS  (Software  as  a  Service),  PaaS  (Platform  as  a  Service)  va  IaaS (Infrastructure  as  a  Service)  haqida  ma’lumotlar  berilgan.  Shu  bilan  birga,  bulutli texnologiyalardan  foydalanishda  yuzaga  keladigan  axborot  xavfsizligi,  internetga bog‘liqlik  va  ma’lumotlarning  maxfiyligini  ta’minlash  kabi  muammolar  ham  tahlil qilingan.  Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  bulutli  texnologiyalar  raqamli transformatsiyaning  muhim  vositasi  bo‘lib,  zamonaviy  ta’lim  jarayonini takomillashtirish va axborot resurslaridan samarali foydalanish imkonini beradi.