NAVOIY VA ADABIYOT - Abdurahmonova Sarvinoz Nodirjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada buyuk mutafakkir va so‘z san’atining yirik namoyandasi Alisher Navoiyning o‘zbek adabiyoti taraqqiyotidagi o‘rni ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda Navoiy ijodining badiiy-estetik xususiyatlari, uning turkiy adabiyot rivojiga qo‘shgan hissasi, ona tilini rivojlantirishdagi xizmatlari hamda komil inson  g‘oyasining  mazmun-mohiyati  yoritilgan.  Shuningdek,  shoir  asarlarida  ilgari surilgan insonparvarlik, adolat, ilm-ma’rifat va vatanparvarlik g‘oyalari tahlil qilinib, ularning  bugungi  kundagi  ahamiyati  ochib  berilgan.  Maqolada  Navoiy  merosining yosh  avlod  ma’naviy  tarbiyasidagi  o‘rni  va  ta’lim  jarayonidagi  pedagogik imkoniyatlari ham asoslab berilgan.