FUNKSIYA HOSILASINI HISOBLASH TEXNIKALARI HAMDA YUQORI TARTIBLI HOSILALARNING QO‘LLANILISHI - Ismoilova Umidaxon, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada matematik tahlil fanining muhim tarkibiy qismlaridan  biri  bo‘lgan  hosila  tushunchasining  nazariy  va  amaliy  jihatlari  keng yoritilgan. Tadqiqotda hosilaning matematik mohiyati, uning aniqlanishi, funksiyalar hosilasini  hisoblash  usullari  hamda  yuqori  tartibli  hosilalarning  xususiyatlari  tahlil qilingan.  Hosilaning  funksiya  o‘zgarish  tezligini  ifodalashdagi  ahamiyati  va  turli ilmiy-amaliy  masalalarni  yechishdagi  o‘rni  ochib  berilgan.  Shuningdek,  hosila  va yuqori  tartibli  hosilalarning  fizika,  iqtisodiyot,  biologiya  hamda  boshqa  fanlardagi qo‘llanilish  imkoniyatlari  ko‘rib  chiqilib,  optimallashtirish  masalalari,  ekstremum nuqtalarni aniqlash va jarayonlarni modellashtirishdagi roli asoslab berilgan. Maqolada hosila nazariyasining tarixiy shakllanish bosqichlari, kalkulyus fanining rivojlanishiga katta hissa qo‘shgan Isaac Newton va Gottfried Wilhelm Leibniz ilmiy merosi haqida ham  ma’lumot  berilgan.  Tadqiqot  natijalari  hosila  tushunchasining  matematika  va amaliy fanlar rivojidagi muhim o‘rnini ko‘rsatadi.